Dubbel gebakken aardappelen

4 personen

(bijgerecht) 

Benodigdheden:

500 grote kruimige aardappelen
3 teentjes knoflook
1 bosuitje in smalle ringen
1 gedroogde chilie fijngehakt
6 eetlepels olijfolie
15½ gram tijm
125 ml zure room
1 citroen
100 gram geraspte oude kaas

 

 

 

 

 

 

 

 



Zo maak je het klaar:

Verwarm oven voor op 220 graden. Was de aardappelen en droog af met een theedoek. Prik gaatjes in de schil met een vork en wikkel in aluminiumfolie.

Pof ze op een bakplaat met bakpapier in de oven in 60 minuten gaar. Snijd de bosui in dunne ringen en hak de chillie fijn. Pak de knoflook in folie en leg bij de aardappelen in de oven.

Controleer of de aardappelen gaar zijn door er een vork in te steken. Glijdt de vork makkelijk in de aardappel, dan is deze gaar.

Neem de bakplaat met aardappelen en knoflook uit de oven, laat de oven aan staan. Neem de aardappelen uit het aluminiumfolie en leg ze terug op de bakplaat.

Druk ze één voor één plat met een pureestamper. Besprenkel de geplette aardappelen met olijfolie en verdeel de takjes tijm erover.

Strooi de bosui en de chilie erover en rasp de gele schil van een halve citroen boven de aardappelen. Bestrooi met geraspte kaas. Breng op smaak met zout en versgemalen peper.

Zet de aardappelen (zonder de knoflook) ongeveer 10-15 minuten terug in de oven, tot ze bruin knapperig zijn en de kaas gesmolten.

Neem de knoflook uit het aluminiumfolie en druk de gepofte knoflook met een vork uit de schil. Prak de teentjes knoflook fijn en schep om met de zure room.

Pers het sap uit de halve citroen en voeg toe aan de zure room. Meng goed. Breng op smaak met zout en versgemalen peper. Serveer de dubbelgebakken aardappels met de zure room.

Snijd de andere helft van de citroen in parten en serveer erbij.

Recept komt uit Dekamarkt magazine