Gegratineerde aardappeltaart met spek

4 personen

(bijgerecht)

Benodigdheden:

800 gram vastkokende aardappelen
200 gram ontbijtspek
1 eetlepel verse tijmblaadjes
1 rode ui
2 teentjes knoflook
1 mespuntje zout
1 mespuntje peper
2 eieren
200 ml room of crème fraîche
2 eetlepels boter
50 gram jonge geraspte kaas

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zo maak je het klaar:

Kook de aardappelen met schil in ± 15 minuten gaar. Laat ze enigszins afkoelen en pel ze. Snij ze in dunne plakken. Snij de ui in ringen. Bak ondertussen de spekblokjes met de tijm en ui-ringen knapperig. Voeg de knoflook toe en fruit nog enkele minuten. Beboter een ovenschaal . Verwarm de oven voor op 180°C. Leg de helft van de aardappelplakjes in de ovenschaal en strooi er wat zout en peper over. Verdeel de helft van de ui en spekblokjes erover. Vervolg met de rest van de aardappel plakjes en eindig met het mengsel van spekjes en ui.

Klop de eieren los met de room en doe er voor de smaak wat zout en peper bij en giet de room over de aardappelen. Schud een beetje met de vorm zodat de room zich goed verdeelt. Bedek het geheel af met de geraspte kaas. Bak de taart in ± 30 minuten goud bruin en gaar. Laat de taart iets afkoelen voordat hij wordt aangesneden.

Recept komt uit Boodschappen 9 2010