Brabantse worstenbroodjes

12 stuks

Benodigdheden:

100 gram boter
500 gram bloem
2 theelepels zout
1 eetlepel suiker
500 gram half om half gehakt
1 mespuntje peper
1 mespuntje nootmuskaat
1 mespuntje gemberpoeder
1 mespuntje gemalen koriander
1 eierdooier
1 eetlepel boter
2 eetlepels bloem

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zo maak je het klaar:

In pannetje boter smelten. In kom bloem, 1 theelepel zout, suiker en gist mengen. Gesmolten boter en 1½ dl handwarm water toevoegen en met de hand of mixer met deeghaken het deeg kneden tot een samenhangend deel. Al mengend geleidelijk nog 1 dl water toevoegen. Op aanrecht deeg ± 1 minuut goed doorkneden tot soepel en elastisch is. Deeg in kom leggen, afdekken met folie en op een warme plaats ± 1 uur laten rijzen tot het volume 2 of 3 keer zo groot is. In kom gehakt mengen met 1 theelepel zout, peper, nootmuskaat, gemberpoeder en koriander. Gehakt in 12 gelijke porties verdelen. En tot worsten van ± 12 cm vormen. Tot gebruik afgedekt in koelkast leggen. Deeg uit kom nemen, eenmaal doorkneden en in 12 gelijke porties verdelen. Porties tot bolletjes vormen en op schaaltje leggen. Losjes afdekken en nog is 30 minuten laten rijzen. Oven voorverwarmen op 225°C. Bakplaat invetten. Aanrecht bestuiven met bloem en bolletje deeg uitrollen tot lapje van ± 15 x 18 cm.

Aan korte kanten gehaktworstjes leggen. Zijkanten ± 1 cm over de vulling vouwen en deeg partjes oprollen.

Worsten broodjes met de naad naar beneden leggen op de bakplaat. Eierdooier loskloppen en broodjes bestrijken. In het midden van oven worstenbroodjes in ± 20 minuten goudbruin en gaar bakken.