Aardappelsouffleetjes met kaas

Benodigdheden: 

500 gram kruimige aardappelen geschild en in stukken
125 ml kook of slagroom
100 gram boter
1 mespuntje nootmuskaat
1 eetlepel bloem om te bestuivem
3 eieren
100 gram geraspte begelegen boerenkaas

 

 

 

 

 

 

 

 

Zo maak je het klaar:

Kook de aardappels in 15-20 minuten gaar en giet af. Verwarm de oven voor op 200şC.

Voeg de room, 75 gram boter, zout, peper en nootmuskaat toe aan de aardappelen en stamp deze tot een puree. Laat afkoelen.

Smelt de rest van de boter en vet de souffléschaaltjes goed in. Bestuif de schaaltjes met de bloem. Klop 3 eiwitten in een vetvrije kom met een snufje zout stijf.

Meng de geraspte kaas en 2 eierdooiers door de aardappelpuree. Spalet het eiwit er in gedeeltes luchtig door.

Vul de souffléschaaltjes met dit mengsel en strijk de bovenkant glad. Ga met een vinger langs de randen van de schaaltjes en veeg daar een dun laagje puree weg, zo rijzen de soufflés beter. Bak ze in het midden van de oven in ħ 25 minuten goudbruin en gaar.

Open de ovenduur pas aan het einde van de baktijd, anders zakken de soufflés in. Serveer de Aardappelsouffleetjes met kaas direct.

Recept komt uit Boodschappen 12 2016