Koolroosjes in romige friszure dressing

4 personen

(bijgerecht)

Benodigdheden:

1 mespuntje zout
1 mespuntje versgemalen peper
300 gram bloemkool in kleine roosjes
1 eetlepel zure room
1 theelepel dragonazijn of witte wijn azijn
1 theelepel scherpe mosterd
1 sjalotje fijngesnipperd
2 zoetzure augurken fijngesnipperd

Zo maak je het klaar:

Verwarm het bakproduct en fruit de sjalot op lage stand in ± 4 minuten goudbruin. Voeg de bloemkoolroosjes toe en roerbak ze een paar minuten mee. Giet de bouillon in de pan en breng aan de kook. Stoof de bloemkool in ± 5 minuten beetgaar zodat de bouillon verdampt. Giet de room erbij en laat nog 5 minuten zachtjes koken tot de bloemkool zacht is. Pureer dit tot een smeuïg geheel en laat het al roerende afkoelen. Breng op smaak met zout en peper en schep de room in 4 kleine glaasjes. Zet ze in de koelkast om verder helemaal koud te worden.

Bak de spekblokjes uit, neem ze uit het vet. Haal de glaasjes uit de koelkast en verdeel de spekblokjes erover. Bestrooi met wat bieslook en serveer met een klein lepeltje.

Vervang de spekblokjes door Hollandse garnalen (Vismarine).
Vervang de bloemkool door broccoli.

Recept komt uit Boodschappen 12 2011