Gebakken eendenborstfilet op geroosterde witlof

4 personen

(hoofdgerecht)  

Benodigdheden: 

250 ml rode wijn
1 pot vleesfond
3 cm verse gember in dunne plakjes
1 kaneelstokje
1 kruidnagel
2 tamme eendenborstfiles
1 sinaasappel
2 grote stevige struikjes witlof
100 gram Roquefort verkruimeld
2 bolletjes gekonfijte gember in plakjes

Zo maak je het klaar:

Kook in een wijde pan de wijn met de fond, plakjes verse gember, kaneelstokje en kruidnagel op hoog vuur in ± 25 minuten tot de helft in. Snijd de eendenborstfilets aan de velkant met een scherp mes kruislings elke centimeter in. Bewaar ze tot gebruik afgedekt in de koelkast. Snijd de sinaasappel in vier mooie grote plakken en halveer ze. Laat de eendenborstfilets op kamertemperatuur komen en wrijf de vleeskant in met zout en versgemalen peper. Leg ze dan met de velkant naar beneden in een stevige hapjespan. Bak de filets 6-8 minuten tot het vel knapperig bruin is en het vet eruit gesmolten is. Leg de filets op de gebakken kant op een bord. Schenk het gesmolten vet – op twee eetlepels na – in een hittebestendig kommetje. Leg de eendenborstfilets nu met de vleeskant in het overgebleven vet en bak deze kant in 3-4 minuten mooi bruin. Halveer de witlofstruikjes in de lengte en snijd van elke helft een plak van 1 cm dik, ook weer in de lengte. Bestrijk de witlofplakken dun met het eendenvet en rooster ze in een hete grillpan tot ze beetgaar zijn en aan beide kanten grillstrepen hebben. Verpak de eendenborstfilets in aluminiumfolie en laat ze even nagaren. Zeef het ingekookte wijnmengsel boven het bakvet en kook dit op hoog vuur enkele minuten in tot een mooie jus. Bestrijk de plakken sinaasappel ook met eendenvet en rooster ze in de grillpan. Snijd intussen de eendenborstfilets schuin in plakjes. Leg de geroosterde plakken witlof in het midden van warme borden. Leg de plakjes eend er dakpansgewijs op. Schep er een beetje jus op en verdeel de verkruimelde Roquefort en plakjes gekonfijte gember erover. Garneer met de plakjes sinaasappel.