 |
Gebakken
eendenborstfilet op geroosterde witlof
4 personen
(hoofdgerecht)
Benodigdheden:
250 |
ml rode wijn |
1 |
pot vleesfond |
3 |
cm verse gember in dunne plakjes |
1 |
kaneelstokje |
1 |
kruidnagel |
2 |
tamme eendenborstfiles |
1 |
sinaasappel |
2 |
grote stevige struikjes witlof |
100 |
gram Roquefort verkruimeld |
2 |
bolletjes gekonfijte gember in plakjes |
Zo
maak je het klaar:
Kook in
een wijde pan de wijn met de fond, plakjes verse gember, kaneelstokje en
kruidnagel op hoog vuur in ± 25 minuten tot de helft in.
Snijd de
eendenborstfilets aan de velkant met een scherp mes kruislings elke
centimeter in. Bewaar ze tot gebruik afgedekt in de koelkast.
Snijd de
sinaasappel in vier mooie grote plakken en halveer ze.
Laat de
eendenborstfilets op kamertemperatuur komen en wrijf de vleeskant in met
zout en versgemalen peper. Leg ze dan met de velkant naar beneden in een
stevige hapjespan.
Bak de
filets 6-8 minuten tot het vel knapperig bruin is en het vet eruit
gesmolten is.
Leg de
filets op de gebakken kant op een bord.
Schenk
het gesmolten vet – op twee eetlepels na – in een hittebestendig
kommetje.
Leg de
eendenborstfilets nu met de vleeskant in het overgebleven vet en bak deze
kant in 3-4 minuten mooi bruin.
Halveer
de witlofstruikjes in de lengte en snijd van elke helft een plak van 1 cm
dik, ook weer in de lengte.
Bestrijk
de witlofplakken dun met het eendenvet en rooster ze in een hete grillpan
tot ze beetgaar zijn en aan beide kanten grillstrepen hebben.
Verpak
de eendenborstfilets in aluminiumfolie en laat ze even nagaren.
Zeef het
ingekookte wijnmengsel boven het bakvet en kook dit op hoog vuur enkele
minuten in tot een mooie jus.
Bestrijk
de plakken sinaasappel ook met eendenvet en rooster ze in de grillpan.
Snijd
intussen de eendenborstfilets schuin in plakjes.
Leg de
geroosterde plakken witlof in het midden van warme borden. Leg de plakjes
eend er dakpansgewijs op.
Schep er
een beetje jus op en verdeel de verkruimelde Roquefort en plakjes
gekonfijte gember erover.
Garneer met
de plakjes sinaasappel.

|