Geroosterde beenham met broccolipuree

4 personen

Benodigdheden:

600 gram beenham naturel
25 gram boter
8 sjalotjes
2 teentjes knoflook
3 stevige appels (geen goudrenet)
1 eetlepels vers gehakte tijm of 1 theelepel gedroogde tijm
2 dl witte wijn
1 mespuntje zout
1 zakje aardappelpuree voor 4 personen
2 eetlepels geschaafde amandelen
1 sinaasappel
   

Voor het glazuur:

100 gram abrikozenjam
½ dl sinaasappelsap
1 eetlepel citroensap
2 eetlepels ketjap manis

Zo maak je het klaar:

Haal de beenham een half uur voor de breiding uit de koelkast. Verwarm de oven voor op 180°C. Vet een ovenschaal in met de boter. Pel de sjalotjes en snijd ze in vieren. Pel de teentjes knoflook en snijd ze in dunne plakjes. Schil de appels en verdeel elke appel in 8 partjes. Leg de beenham in het midden van de ovenschaal. Leg de sjalotje, knoflook en de appel eromheen, verdeel de tijm erover en giet de wijn erbij. Verdeel de broccoli in roosjes en snijd de stelen in stekjes. Kook ze 10 minuten in water met zout.

Dek de ovenschaal af met aluminiumfolie en zet de ham ± 30 minuten in het midden van de oven. 

Maak intussen glazuur van abrikozenjam, sinaasappelsap, citroensap, en ketjap manis. 

Bereid de aardappelpuree volgens de aanwijzing op de verpakking. meng de gare broccoli met de staafmixer of stamper erdoor. 

Rooster de amandelen in een droge koekenpan goudbruin. Serveer de broccolipuree bestrooid met de amandelen. Haal de beenham uit de ovenschaal. Bestrijk deze met het abrikozensinaasappelglazuur en zet de ham onder een hete grill totdat hij licht kleurt.

Serveer de ham bestoken met plakjes sinaasappel op een schaal met de appel en sjalotjes eromheen.

Recept komt uit Boodschappen 2 2021