Gevulde kalkoen met bessenglazuur

6 personen

(hoofdgerecht)

Benodigdheden:

1 kalkoen van 2 - 2½ kg
2 stengels bleekselderij in smalle boogjes
1 stevige appel, geschild in stukjes
12 gedroogde abrikozen in stukjes
5 sneetjes volkorenbrood het kruim ervan
50 gram walnoten of amandelen gehakt
6 takjes tijm
1 mespuntje zout
1 mespuntje versgemalen peper
150 gram katenspek in plakjes

Voor het glazuur:

6 eetlepels bessengelei
½ theelepel kaneelpoeder
1 theelepel paprikapoeder
1 theelpel rodewijnazijn of citroensap

Zo maak je het klaar:

Leg de kalkoen (afgedekt) 1 uur voor gebruik uit de koelkast. Verwarm de oven voor op 160°C. Meng bleekselderij, appel, abrikozen, broodkruim, noten, de tijm, zout en peper. Vul de kalkoen met dit mengsel. Bestrooi de kalkoen met zout en peper. Steek de buikholte dicht met cocktailprikkers. Leg 2 grote stukken bakpapier kruislings in de braadslee. Bedek de bovenkant van de kalkoen met het katenspek. Leg de kalkoen op het bakpapier. Vouw het bakpapier omhoog en bind het dicht met het keukengaren. Schuif de braadslee in het midden van de oven en braad de kalkoen in 2-2,5 uur gaar. Verwarm de ingrediënten voor het glazuur. Laat dit iets inkoken, zodat het stroperig wordt. Vouw het bakpapier open. Bestrijk de kalkoen met het glazuur en zet hem nog 15 minuten in de oven of 5 minuten onder een hete ovengrill.

Recept komt uit Boodschappen 12 2011