Hertenbiefstuk met tijmjus en krieltjesclafoutis

4 personen

(hoofdgerecht)

Benodigdheden:

4 hertenbiefstukjes 150 gram per stuk
1 mespuntje zout
1 mespuntje versgemalen peper
50 gram vloeibare margarine of boter
1 glas rode of witte port
200 ml wildfond of vleesbouillon
1 eetlepel gehakte tijm of 1 theelepel gedroogde tijm

Voor de krieltjesclafoutis:

450 gram voorgekookte krieltjes
100 gram ontbijtspek in reepjes
3 eieren
200 gram demi crème fraîche
1 mespuntje zout
1 mespuntje peper
1 theelepel Provençaalse of Italiaanse kruiden gedroogd
4 een persoons ovenschaaltjes
1 rol aluminiumfolie

Zo maak je het klaar:

Verwarm de oven voor op 200°C. Haal het vlees uit de koelkast en laat het op kamertemperatuur komen. Begin met de clafoutis. Verdeel de krieltjes over de ovenschaaltjes. Bak de spekreepjes licht krokant in een droge hete koekenpan. Leg de spekreepjes tussen de aardappeltjes. Klop de eieren los. Meng ze door de crème fraîche met zout, peper en de gemengde kruiden. Schenk het mengsel op de krieltjes en zet de schaaltjes 25 minuten in het midden van de oven tot het ei
gestold is. Dek af met aluminium­folie als het te donker wordt.

Bestrooi de hertenbiefstukken met zout en peper. Verhit de vloeibare margarine of boter en bak het vlees 2-3 minuten per kant. Schep de biefstukken uit de pan, houd ze warm en laat ze even rusten. Blus het bakvet af met port, giet de fond of bouillon erbij en laat alles iets inkoken. Schep de tijm erdoor. Serveer de hertenbiefstuk met de tijmjus en de krieltjesclafoutis.