Kerstkalkoen met abrikozenvulling

8 personen

(hoofdgerecht)

Benodigdheden:

200 gram sauzijcenworstjes
2 teentjes knoflook geperst
100 gram gewelde abrikozen in kleine stukjes
1 geraspte schil van een citroen
2 eetlepels fijngehakte verse peterselie
1 babykalkoen op kamertemperatuur
1 zakje kipkruiden
100 gram ontbijtspek in plakjes
200 gram sjalotjes in plakjes
250 ml dubbeldrank sinaas abrikoos
100 gram boter in stukjes

Zo maak je het klaar:

Verwarm de oven voor op 200°C. Haal het gehakt uit de saucijzen en meng de knoflook, abrikozen, citroenschil en peterselie erdoor. Vul de buikholte van de kalkoen met het vleesmengsel en steek de buikholte dicht met satéprikkers. Wrijf de kalkoen rondom in met kipkruiden. Leg de kalkoek in de braadslede en bedek de bovenkant met plakjes spek. Leg e sjalotten rond de kalkoen.

Schuif de braadslede in de oven dat de kalkoen in het midden ligt. Braad de kalkoen 15 minuten. Schenk het sap in de braadslede. Schaken de oven terug naar 125°C en laat de kalkoen nog 2½ uur gaar worden.

Schenk het braadvocht in een pannetje. Zet de kalkoen terug in uitgeschakelde oven, zo blijft het vlees ± 30 minuten nog warm.

Breng het braadvocht aan de kook en klop de boter klontje voor klontje erdoor. Breng het op smaak met zout en peper. Snij de kalkoen in stukken en serveer de jus er apart bij.