Zalmtaart

4 personen

(hoofdgerecht)

Benodigdheden:

1 eetlepel arachideolie
1 teentje knoflook
20 gram selderij
50 gram boter
60 gram tarwebloem
400 ml melk + 1 eetlepel om te bestrijken
1 kippenbouillontablet
6 plakjes bladerdeeg
250 gram wilde zalmfilet
200 gram kabeljauw
200 gram tuinerwten

Zo maak je het klaar:

Verwarm de oven voor op 200 °C. Laat het bladerdeeg, de zalm, kabeljauw en tuinerwten ontdooien. Vet de pievorm en de rand in met de olie. Snijd de knoflook en selderij fijn. Verhit de boter in een pan, fruit de knoflook 1 min. op laag vuur, voeg 50 g bloem (per 4 personen) toe en bak al roerend 4 min. tot deze licht begint te kleuren (roux). Schenk al roerend de melk erbij, voeg de bouillontablet toe en breng aan de kook. Roer alles tot een gladde saus en laat 3 min. koken op laag vuur. Bestuif ondertussen het werkblad met de rest van de bloem en leg ? van de plakjes bladerdeeg in een rechthoek met de randen op elkaar. Rol met de deegroller uit tot een iets grotere lap dan de doorsnede van de pievorm. Snijd de ronde vorm uit de deeglap en snijd met een mesje van de rest van het bladerdeeg visjes of sterren (of gebruik kleine uitsteekvormpjes). Snijd de zalm en kabeljauw in stukken van 2 cm. Roer de vis met de erwten en selderij door de saus en breng weer rustig aan de kook. Laat de visragout al roerend 1 min. zachtjes koken en schep dan in de pievorm. Dek af met de grote lap bladerdeeg en druk de randen aan op de vorm. Bestrijk de bladerdeegfiguurtjes met wat melk en plak ze voorzichtig op het bladerdeeg. Bestrijk het hele deegdakje met melk. Prik met een vork een paar gaatjes in het deeg en bak de taart 45 min. in de oven goudbruin en gaar.