Hartige oliebollen

4 personen

Benodigdheden:

50 gram gekookte ham
25 gram gedroogde pruimdemanten zonder pit
25 gram gepelde ongezouten walnoten
250 gram bloem
1 mespuntje zout
15 gram verse gist of 7½ gram gedroogde gist
225 ml lauwe melk
½ theelepel suiker
1 ei

Zo maak je het klaar:

Snij de ham en de pruimedanten in kleine stukjes. Maak van de walnoten grove kruimels. Zeef de boel in een kom en voeg het snufje zout toe. Los de gist op in de elft van de melk en voeg de suiker toe. Meng goed door elkaar. Laat het gist ± 20 minuten rusten. Maak een kuiltje in de bloem en giet hier het gistmengsel in. Roer vanuit het midden de gist door de bloem door elkaar en maak een beslag zonder klontjes. Mix het ei en de overgebleven melk door het beslag en roer ten slotte de pruimedanten, ham en noten erdoor. Laat het beslag afgedekt een half uur op een warme plaats een half uur rijzen. Verhit de olie tot 160°C.

Schep bollen uit het beslag en laat deze voorzichtig in de hete olie vallen. Bak enkele oliebollen tegelijk gaar in ± 8 minuten. Laat ze uitlekken op keukenpapier

Eet ze warm op.