Gevulde speculaasrepen

± 6 stuks
 
Benodigdheden: 

200 gram zelfrijzend bakmeel
125 gram bruine basterdsuiker
1 eetlepel speculaaskruiden of koekkruiden
1 eetlepel melk
175 gram boter in blokjes
2 eieren
1 eetlepel sinaasappellikeur
300 gram amandelspijs
2 eetlepels bloem om het bakblik te bestuiven
2 eetlepels geschaafde amandelen
1 rol plastic folie

Zo maak je het klaar: 

Meng bakmeel, suiker en speculaaskruiden in een kom en voeg de melk toe. Snijd de boter met twee messen in kleine stukjes, voeg het toe aan het mengsel en kneed alles tot een deeg. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het 1 uur in de koelkast rusten. (Dit kan een dag van tevoren).
Verwarm de oven voor op 170°C. Meng een geklutst ei en de sinaasappellikeur door de amandelspijs. Verdeel het deeg in twee porties en rol beide deeghelften op een met bloem bestoven werkvlak uit tot 2 lappen van 1 cm dik. Klop het andere ei los en bestrijk één deeglap met een beetje ei. Verdeel de amandelspijs erover en strijk daar ook een beetje ei over. Leg de andere deeglap erop en druk goed aan. Strijk de rest van het ei erover, strooi de amandelen erop en druk ze aan. Bak de speculaas op een ingevette bakplaat in 30-35 minuten gaar. Laat de speculaas op de bakplaat afkoelen en snijd de koek daarna in brede repen.

Voeg 1 eetlepel koffieroom bij de amandelspijs als deze te vast is.