Appeltaart uit Savoie

6 personen

Benodigdheden:

5 plakjes bladerdeeg
40 gram zachte boter
40 gram witte basterdsuiker
1 ei
40 gram gemalen amandelen
6 friszure appelen
2 eetlepels abrikozen
1 eetlepel citroensap

Benodigdheden:

Plakjes bladerdeeg op elkaar leggen en uitrollen tot een rechthoekige lap ter grote van de pakplaat (± 25 x 35 cm). Deeglap op bakplaat leggen en ± 30 minuten in koelkast zetten. Intussen boter en suiker zacht en romig roeren. Ei en amandelen toevoegen tot gladde crème roeren. Deegranden eventueel mooi bijsnijden, deegbodem regelmatig met vork inprikken. Amandelcrème over deegbodem verdelen, rondom de rand van 2½ cm vrijlaten. Oven voorverwarmen op 200° C. Appels schillen, klokhuis verwijderen en in tweeën snijden.

Helft in plakjes snijden, maar plakjes niet helemaal los snijden. Zachtjes tegen de appel drukken zodat de appel gaat waaieren. Halve appels in 3 rijen op amandelcrème schikken (± 4 helften op een rij) Appeltaart in het midden van de oven in ± 20 minuten bakken. Abrikozenjam met citroensap verwarmen en aan de kook brengen. Direct uit oven warme jam over appels lepelen. Taart laten afkoelen.