Appelbaklava

4 personen

Benodigdheden:

1 bakje pistachenoten
100 gram boter
1 kilo appelen (jonagolds)
6 eetlepels rietsuiker
3 theelepels kaneel
1 pakje filobladerdeeg diepvries ontdooid
500 ml appelsap
2 eetlepels honing

Zo maak je het klaar:

Verwarm de oven voor op 175 °C. Rooster de noten 3 minuten in een koekenpan zonder boter of olie op laag vuur. Laat iets afkoelen en hak fijn. Smelt de boter in een steelpan. Verwijder het klokhuis van de appels. Snijd het vruchtvlees in kleine blokjes. Meng 3 eetlepels suiker en de kaneel erdoor en bak de appels 8 minuten op hoog vuur, totdat ze zacht zijn en de suiker is gekarameliseerd. Leg een vel filodeeg in de bakvorm en bestrijk met gesmolten boter. Bestrooi met een 1/2 el suiker. Doe hetzelfde met een volgend vel deeg en bestrooi dat met de helft van de noten. Leg er nog 3 vellen deeg op en bestrijk die steeds met boter en bestrooi met suiker. Schep de appel in de vorm en bedek op dezelfde wijze met 5 vellen filodeeg. Eindig met boter en suiker. Bak de baklava in ± 40 minuten bruin. Dek af met aluminiumfolie als deze te bruin wordt. Laat ondertussen het appelsap inkoken tot 100 ml. Voeg de honing toe en kook nog 1 minuut. Schenk de appelsiroop over de baklava als deze net uit de oven komt. Laat in de vorm afkoelen.