Chelsea buns

4 personen

Benodigdheden:

15 gram verse gist of 3 theelepels gedroogde gist
1 dl lauwwarme melk
1 eetlepel suiker
225 gram tarwebloem
1 theelepel zout
40 gram koude boter in blokjes
1 losgeklopt ei
100 gram gemengde fijngehakte bakvruchtjes
100 gram rozijnen
50 gram suiker
4 eetlepels vloeibare bloem honing

Zo maak je het klaar:

Vet een lage vierkante bakvorm van ongeveer 17 cm in met bakinvetter. Los de gist op in de warme melk met 1 eetlepel suiker. Zet dit 15 minuten op een warme plek tot er een schuimlaag opzit. Zeef de bloem in een kom en wrijf er tussen duim en wijsvinger 25 gram boter door tot het deeg kruimelig is. Maak een kuiltje in het midden en giet het gistmengsel erin met het losgeklopt ei. Werk de bloem van buiten naar binnen door het vocht tot je er een deegbal van kunt maken. Leg de deegbal op een met bloem bestoven aanrecht en kneed het deeg ongeveer een minuut of tien.

Leg de deegbal in een kom die je van tevoren met bakinvetter heb ingevet. Druppel er 1 eetlepel water over. Wikkel het geheel in een plastic zak en zet ongeveer 1 uur op een warme plek tot het twee keer zoveel is geworden. Kneed het deeg opnieuw en rol het uit tot een rechthoek van 24-30 cm. Strooi de bakvruchten, rozijnen en bruine suiker erover en rol, om te beginnen bij de lange kant, het deeg stevig op. Plak de rand dicht met wat water. Snij de rol in plakken van 2½ cm en leg die plat in de bakvorm of bakplaat. Dek het geheel losjes af met ingevette plasticfolie. Laat het opnieuw 30 minuten rijzen op een warme plek. Verwarm de oven voor op 200°C en bak de broodjes in 30 minuten gaar. Bestrijk ze met de honing en laat ze afkoelen.