Gevulde speculaas

Benodigdheden:

200 gram zelfrijzend bakmeel
125 gram donkerbruine poedersuiker
2 eetlepels koekkruiden of speculaaskruiden
150 gram boter in kleine stukjes gesneden
2 eetlepels melk
2 eieren
300 gram amandelspijs
1 theelepel geraspte citroen
1 eetlepel bloem om te bestrooien
50 gram blanke amandelen

Zo maak je het klaar:

Zeef het bakmeel, de basterdsuiker, en koekkruiden boven een kom. Leg de boter erbij. Voeg melkt toe en kneed de massa met de koele hand tot een soepel deeg. Verpak dit in plasticfolie en laat het 30 minuten in de koelkast rusten.

Verwarm de over voor op 170°C.

Klop de eieren los. Meng de helft ervan met de citroenrasp door de amandelspijs.

Verdeel het deeg in 2 gelijke porties. Rol elk stuk deel met een deegroller op een met bloem bestrooid werkvlak uit tot een lap van ongeveer 15x30 cm. Leg 1 lap op de bakplaat. Verdeel met de bolle kant van een natte lepel de amandelspijs over het deeg en laat de deegranden vrij. Leg de andere deeglap erop en druk de randen stevig dicht. Versier met amandelen en bestrijk het met de rest van het ei.

Bak de gevulde speculaas in ± 40 minuten gaar. Laat het op de bakplaat, buiten de oven afkoelen.