Gevulde speculaastaart

8 personen

Benodigdheden:

225 gram bloem
1 theelepel bakpoeder
75 gram bruine suiker
3 eetlepels speculaaskruiden
1 mespuntje zout
150 gram koude boter in kleine blokjes
1 scheutje melk
10 gram boter om in te vetten
50 gram blanke amandelen
1 ei losgeklopt

Voor de vulling:

300 gram amandelspijs
1 ei losgeklopt
1 scheutje slagroom
1 eetlepel citroensap

Zo maak je het klaar:

Doe de bloem, het bakpoeder, de suiker, de speculaaskruiden, het zout en de boter in een kom.

Verwarm voor het bakken de oven voor op 160ºC. Snijd alles met twee messen door elkaar en kneed er vervolgens een samenhangend deeg van. Voeg als het deeg wat droog is een scheutje melk toe. Verdeel het deeg in twee ballen van gelijke grootte. Wikkel beide ballen in huishoudfolie en laat ze een nacht in de koelkast op smaak komen.
Maak de ingrediënten voor de vulling door elkaar. Vet de binnenkant en bodem van een springvorm in met circa 10 gram boter. Rol één bal deeg uit tot een ronde lap die royaal in de vorm past. Bedek bodem en zijkanten met het deeg en verdeel de vulling erop. Rol de tweede bal uit tot een ronde lap en leg die op de vulling. Garneer met amandelen. Bestrijk de bovenkant met losgeklopt ei. Bak de gevulde speculaas ± 50 minuten in de voorverwarmde oven.