Oma's appeltaart

 
Benodigdheden:

200 gram bloem
150 gram boter
150 gram suiker
1 mespuntje zout
2 eieren
1 scheutje koud water
1 kilo appels
½ citroen alleen het sap ervan
100 gram rozijnen
1 eetlepel kaneel
1 eetlepel custardpoeder of maïzena

Zo maak je het klaar:

 
Doe de bloem, de in blokjes verdeelde koude boter, de suiker en het zout in een kom en wrijf met de vingertoppen tot een kruimelig mengsel. Kneed er een losgeklopt ei door en voeg zonodig een scheutje koud water toe om er een samenhangend deeg van te maken.
Laat de deegbal tenminste 30 minuten in de koelkast rusten. Snijd de geschilde appels in blokjes. Laat de helft van de appelblokjes met het citroensap, de rozijnen, de suiker en de kaneel met een scheutje water tot moes koken en afkoelen.
 
Verwarm de oven voor op 180°C., bestrijk de vorm met boter en bestrooi met bloem. Bekleed de vorm met het uitgerolde deeg en maak een openstaande rand van ± 4 cm. Rol de deeg resten opnieuw uit en snijd ze in smalle reepjes. Schep de ongekookte appelblokjes met de aangeroerde custard of maïzena door de appelmoes en vul daarmee de taart. Dek de taart af met een ruitpatroon van deegreepjes. Bestrijk de bovenkant van de taart men een losgeklopt ei en laat de appeltaart in ± 50 minuten in de voorverwarmde oven goudbruin bakken. Neem de taart uit de oven en laat deze afkoelen voor de rand van de vorm wordt verwijdert.