Speculaascake met chocoladeglazuur
Benodigdheden:
200 |
gram zachte boter |
150 |
gram lichte basterdsuiker |
1 |
zakje vanillesuiker |
1 |
eetlepel speculaaskruiden |
1 |
snufje zout |
3 |
eieren |
250 |
gram cakemeel |
Voor het glazuur:
150 |
gram witte chocolade in kleine stukjes |
50 |
gram boter |
4 |
eetlepels water of sterke koffie |
100 |
gram poedersuiker |
Zo maak je het klaar:
Verwarm de oven voor op 150°C. Vet een cakeblik in met boter en bestuif met een beetje bloem.
Roer de boter met de suiker, vanillesuiker, speculaaskruiden en zout romig. Klop een voor een de eieren erdoor en zeef het cakemeel erboven. Roer het meel er goed door tot een glad beslag zonder klontjes. Giet het beslag in de cakevorm en bak de cake in het midden van de oven in ± 50 minuten gaar en bruin. Controleer de gaarheid met een satéprikker. Als die er droog uitkomt, is de cake gaar van binnen. Anders nog 10 minuten langer bakken. Laat de cake 10 minuten afkoelen en neem hem dan uit de vorm. Laat de cake verder helemaal afkoelen op een rooster. Zet het rooster op een stuk bakpapier. Doe de stukjes chocolade, boter en water of koffie in een pannetje en verwarm op lage stand al roerende tot de chocolade gesmolten is. Neem de pan van de warmtebron en roer de poedersuiker erdoor. Laat al roerende een beetje afkoelen en giet de glazuur over de cake. Laat het aan alle kanten over de cake uitlopen. Versier de taart met chocoladesnoepjes en -figuurtjes
Maak gewone chocoladeglazuur met dezelfde hoeveelheid donkere chocolade.
Lekker met warme chocolademelk met slagroom.
|