Tarte tatin

 
Benodigdheden:

125 gram koude boter
150 gram suiker
6 appels (800 gram Golden deliciuos)
125 gram bloem
1 mespuntje zout
1 eetlepel poedersuiker
1 eierdooier
1 eetlepel bloem om te bestuiven

Zo maak je het klaar:

Oven voorverwarmen op 200°C. 75 gram boter in dunne plakjes snijden en over de bodem van de vorm verdelen. Suiker erover strooien. Appels schillen, halveren, klokhuizen verwijderen. Appelhelften met de bolle kant naar boven leggen. Vorm in het midden van de oven schuiven en in ± 45 minuten suikermengsel goudbruin (= karamel) en appels gaar laten worden. Vorm uit de oven nemen en iets laten afkoelen. Boven kom bloem zeven. Rest van de boter toevoegen en met twee messen in kleine blokjes snijden, snufje zout, poedersuiker, dooiers en 1 á 1½ eetlepel koud water toevoegen. Met koel hand deeg snel kneden. In koelkast afgedekt ± 30 minuten laten rusten.
Deeg uitrollen tot dunne ronde lap van ± 26 cm. Deeglap op appels leggen en de zijkanten naar beneden drukken. In midden van de oven taart in ± 20 minuten goudbruin bakken. Taart uit de oven nemen en ± 5 minuten laten afkoelen. Zonodig deeg van zijkant lossnijden. Op platte schaal op vorm leggen. Samen keren, even schudden en taart uit de vorm laten komen. Laten afkoelen tot lauwwarm.