Rode kool granaatjes

4 personen
(hoofdgerecht)
 
Benodigdheden:

1
grote rode kool
500 gram half om half gehakt
1 appel geschild
½ eetlepel speculaaskruiden
1 ei
3 eetlepels paneermeel
150 ml appelsap
1 eetlepel (appel)azijn

Zo maak je het klaar:

 
Vet de ovenschaal in.
Verwijder de buitenste bladeren van de rodekool en maak daarna mooie bladeren (2 per persoon) los.
Snijd uit deze bladeren de dikke stronk wigvormig weg.
Leg de bladeren in een grote pan met ruim kokend water en laat ze in 3-4 minuten soepel worden.
Laat de bladeren in een vergiet uitlekken.
Snijd de overgebleven rodekool tot flinterdunne reepjes.
Verwarm de oven voor op 175 °C.
Doe het gehakt in een kom en rasp de appel erboven.
Voeg de speculaaskruiden, het ei, het paneermeel en wat zout en peper toe en kneed alles goed door tot het een wat plakkerige massa wordt.
Verdeel het gehakt tot dikke worstjes (2 per persoon) van 4-5 cm lang.
Leg op elk rode koolblad een gehaktworstje en vouw eerst de zijkanten van de rode kool erover en rol het blad dan tot een rolletje op.
Verdeel de rode koolreepjes in de ovenschaal en schenk het appelsap en de azijn erbij.
Leg de rolletjes ertussen.
Schuif de schaal in de oven en laat de rolletjes in 25-30 minuten gaar worden.

Dek de schaal eventueel losjes af met aluminiumfolie als ze te bruin worden.