Witlof met kaas

4 personen
(bijgerecht)
 
Benodigdheden: 

1,2 kilo aardappelen vastkokend
4 stronkjes witlof
125 gram gerookt ontbijtspek
150 gram boerenkaas belegen geraspt
125 ml crème fraîche
1 eetlepel mosterd
1 bakje tuinkers

Zo maak je het klaar: 

Schil de aardappelen, snijd in stukken en kook in water met zout in 20 minuten gaar. Snijd ondertussen de onderkant van de stronken witlof en snijd het witlof in de lengte door­midden. Verwijder de harde kern en snijd het witlof in de lengte in dunne reepjes. Bak het spek in een koekenpan zonder olie of boter in 5 minuten uit. Neem met een schuimspaan uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Bak het witlof 3 minuten in het achtergebleven vet op hoog vuur. Giet de aardappelen af, maar vang 1 kopje kookvocht op. Stamp met de pureestamper en wat kookvocht tot een grove puree. Schep het witlof, de kaas, crème fraîche, mosterd en helft van de tuinkers erdoor. Breng op smaak met peper en zout. Verwarm nog 2 minuten in de pan. Verdeel het spek erover en bestrooi met de rest van de tuinkers.