Quiche met boerenkaas en spek

4 personen

(hoofdgerecht)

Benodigdheden:

8 sneetjes bruin brood of maïsbrood
75 gram gemengde noten (hazelnoten, walnoten, cashewnoten)
1 eetlepel verse tijmblaadjes of 1 theelepel gedroogde
5 eieren
50 gram gesmolten boter
300 gram broccoli in roosjes
250 gram wortel of knolselderij in julienne reepjes
150 gram ontbijtspek in reepjes
150 ml koksroom
175 gram geraspte oude boerenkaas

Zo maak je het klaar:

Verwarm de oven voor op 220°C. Verkruimel het brood in een keukenmachine. Voeg de noten en tijm toe en maal alles bijna fijn. Meng 1 ei en de gesmolten boter erdoor. Druk dit mengsel uit in de vorm tot een taartbodem met opstaande rand. Bak de bodem± 10 minuten in de oven, laat afkoelen en zet deze afgedekt in de koelkast (dit kan een dag van tevoren).

Verwarm de oven voor op 200°C. Kook de broccoliroosjes 3 minuten, spoel ze af met koud water en laat uitlekken. Verdeel de broccoli en wortel over de quichebodem en leg het spek ertussen. Klop de rest van de eieren los met de kookroom, zout, versgemalen peper en de helft van de kaas. Giet dit mengsel over de groenten en het spek en bestrooi met de rest van de kaas. Bak de taart in het midden van de oven in ± 25 minuten goudbruin en gaar. Leg eventueel de laatste 10 minuten een stuk aluminiumfolie over de taart als deze te donker wordt.