Gebraden kip

4 personen

(bijgerecht)

Benodigdheden:

1 hele kip
50 gram boter
4 eetlepels olijfolie

Zo maak je het klaar:

Laat de kip op kamertemperatuur komen. Verwijder het elastiek. Verwarm de oven voor op 175°C. Bestrooi de kip met peper en zout. Verhit de boter en olie in een braadpan en bak de kip in 8 minuten rondom goudbruin. Zet het vuur uit. Draai de kip met de borst naar benden, dan blijft het vlees sappig. Zet de pan ± 75 minuten in het midden van de oven. Reken bij 175°C ± op 1 uur oventijd per kilo vlees.

Bedruip de kip elke 20 minuten met het bakvet, zo blijft het lekker sappig. Draai de kip na 60 minuten om.

Controleer de kip na 50 minuten oventijd regelmatig op gaarheid. Hij is gaar als je de pootjes beweegt en deze goed los zitten. Of als je de kip met een vleesvork uit de pan tilt, wat kookvocht op een bord druppelt en het kookvocht helder is. Of gebruik een vleesthermometer is de temperatuur middenin 70°C, dan is de kip gaar.

Neem de kip uit de oven en laat 15 minuten rusten in de pan met de deksel erop. Zo herverdelen de vleessappen zich en de kip bij het aansnijden lekker sappig.