Cassoulet van witte bonen met saucijzen en kip
4 personen
(hoofdgerecht)
Benodigdheden:
500 |
gram (gedroogde) witte bonen |
5 |
teentjes knoflook |
5 |
eetlepels olijfolie |
2 |
uien, in halve ringen |
1 |
eetlepels. tomatenpuree |
1 |
blikje gepelde tomatenblokjes |
1 |
mespuntje zout |
1 |
mespuntje versgemalen peper |
2 |
takjes tijm |
2 |
blaadjes laurier |
2 |
takjes peterselie |
150 |
gram gerookte ontbijtspekreepjes |
4 |
drumsticks |
2 |
saucijzen |
50 |
gram paneermeel of fijn broodkruim |
Zo maak je het klaar:
Giet (vers) water op de witte bonen tot ze net onderstaan, voeg de knoflook toe en breng op middelhoge stand aan de kook. Verwarm 3 eetlepels olie in een hapjespan en fruit de uien lichtbruin aan. Voeg de tomaten puree en tomaten blokjes toe en bak nog enkele minuten. Breng goed op smaak met zout (of bouillonpoeder). Doe dit mengsel samen met de tijm, laurier en peterselie bij de bonen en roer goed door. Laat de bonen in deze saus in ± 2 uur oplage stand gaar stoven. Controleer af en toe of de bonen genoeg vocht hebben en giet er anders wat water bij. Breng de bonen aan het einde van de kooktijd op smaak met zout en peper. Braad ondertussen in de rest van de olie de spekreepjes uit en schep ze uit de pan.Bestrooi de drumsticks met zout en peperen braad ze om en om in ± 10 minuten bruin en neem ze uit de pan. Braad de saucijzen in hetzelfde bakvet aan. Leg al het vlees bij elkaar in de pan en giet er een paar eetlepels water bij.Laat dit water verdampen en keer de worstjes af en toe. Verwarm de oven voor op 200°C. Schep al het vlees in een grote ovenschaal en verdeel hier de bonen in tomatensaus over. Bestrooi de bonen met paneer meel en bedruppel met wat olie. Bak de cassoulet in ± 40 minuten in het midden van de oven mooi bruin.

|