Apergerisotto met Hollandse garnalen

4 personen

(hoofdgerecht)
 
Benodigdheden:
 

1 kilo asperges
2 kippenbouillontabletten
2 eetlepels olijfolie
75 gram boter
350 gram risottorijst
100 ml witte wijn
100 gram geraspte boerenkaas
2 eetlepels gehakte peterselie
250 gram Hollandse garnalen
1 citroen
1 mespuntje peper
1 mespuntje zout

Zo maak je het klaar:
 
Schil de asperges en snijd een stukje van de onderkant. Breng 2 liter water met de schillen en de stukjes van de asperges en de bouillontabletten aan de kook.
Zet een stoofmandje of de zeef met daarin de geschilde asperges boven de kokende bouillon. toom de asperges met deksel op de pan in ± 15 minuten beetgaar.
Verwarm de olijfolie met de helft van de boter en fruit hierin de sjalotjes. Schep de rijst erdoor en bak tot de korrels glanzen.
Giet de wijn erbij en kook al roerend tot de wijn verdampt is. Meet 1,2 liter aspergekookvocht af. Voeg een beetje bij de rijst, roer en schenk er een nieuwe scheut bij als de vorige door de rijst is opgenomen en tot de rijst beetgaar is (± 20 minuten).

Verdeel de asperges in schuine stukken en schep ze met de kaas, peterselie en de helft van de garnalen door de rijst. Serveer de risotto met de rest van de garnalen en partjes citroen erop. Maal de peper erover.