Bolognesesaus

4 personen

(bijgerecht)
 
Benodigdheden: 

150 gram winterpeen geschild
2 stengels bleekselderij
30 gram boter
1 pakje prosciutto di parma (vleeswaren) in reepjes
400 gram rundergehakt
1 ui gesnipperd
1 teentje knoflook fijngesneden
50 gram volle ronde rode wijn
1 blikje gepelde tomaten

Zo maak je het klaar:
 
Snijd de winterpeen in blokjes van ± ½ cm. Snijd de bleekselderij in de lengte en de repen en deze in kleine stukjes. Hierdoor komen de smaken van de groente beter vrij en vormen ze samen een geheel.
Verhit de boter in een braadpan. Bak de ham in 4 minuten. Voeg het gehakt toe en bak deze ook 4 minuten. Schep het vlees met een schuimspaan om.
Bak de winterpeen, bleekselderij, ui en knoflook 5 minuten mee in het achtergebleven bakvet. Dit heeft een hartige smaak doordat het vlees erin gebakken is. Voeg het vlees weer toe.

Doe de wijn en de tomaten erbij. Wijn geeft een vollere smaak. Laat met de deksel schuin op de pan op laag vuur minimaal 1 uur koken. De alcohol verdampt en de smaak wordt intenser. Roer af en toe. Voeg wat water toe als de saus te droog wordt. Breng het op smaak met zout en peper.