Ovenmacaroni met ham en kaas

4 personen

(hoofdgerecht)
 
Benodigdheden:

50 gram boter
4 eetlepels bloem
500 ml warme melk
250 gram geraspte oude kaas
300 gram grote macaroni
1 mespuntje nootmuskaat
250 gram gerookte ham in blokjes
2 witte boterhammen zonder korst, geroosterd
1 eetlepel rozemarijnnaaldjes
1 eetlepel olijfolie

Zo maak je het klaar:

Laat de boter smelten op een lage stand en roer de bloem erdoor tot deze van de bodem loskomt. Laat niet verkleuren. Klop de warme melk beetje bij beetje door de roux tot een gladde saus. Breng aan de kook en laat een paar minuten pruttelen op een lage stand. Roer de kaas door de saus en breng op smaak met zout, versgemalen peper en nootmuskaat. Neem de saus van de warmtebron. Breng in een andere pan ruim water met zout aan de kook en kook de macaroni beetgaar.

Verwarm de oven voor op 200°C. Schep de macaroni en hamblokjes door de saus en schep alles over in de ovenschaal. Verkruimel het brood en meng met de rozemarijn, olie en wat peper en zout. Verdeel het broodkruim over de macaroni en bak de schotel in de oven in ± 20 minuten goudbruin.