Pesto genovese
4 personen
(bijgerecht)
 
Benodigdheden: 

2 eetlepels pijnboompitten
25 gram Parmezaanse kaas
1 teentje knoflook
2 bakjes basilicum alleen de blaadjes (30 gram)
6 eetlepels olijfolie extra vierge

Zo maak je het klaar:
 
Rooster de pijnboompitten in een koekenpan zonder olie of boter in 3 minuten goudbruin. Daardoor verijk je de smaal van de pijnboompitten. Laat helemaal afkoelen op een bord anders wordt de pesto te olieachtig.
Rasp de kaas. Maal de pijnboompitten, kaas en knoflook in de keukenmachine fijn. Door de harde ingrediënten eerst te malen krijg je een egale pesto. Zachte ingrediënten zoals basilicum kun je het best kort malen anders blijft er maar weinig van over.
Voeg het basilicum en de olie toe en maal kort tot pesto.
Breng het op smaak met zout en peper.

Doe de pesto, als je die niet direct gebruikt in een schoon potje en schenk er een dun laagje olie op.  Afgesloten pesto is ongeveer 2 maanden houdbaar, als deze open is een week.