Surinaamse roti

4 personen

Benodigdheden:

1 kilo kippenbouten 4 stuks
1 mespuntje zout
1 mespuntje peper
50 gram boter
300 gram zelfrijzend bakmeel
500 gram sperziebonen
750 gram vastkokende aardappelen
1 grote uit
1 rode peper
5 eetlepels olie
3 eetlepels gemalen koriander
2 eetlepels gemalen komijnen (djinten)
2 teentjes knoflook
1 kippenbouillontablet
1 zakje zanten

Zo maak je het klaar:

Kip inwrijven met zout en peper. In braadpan boter verhitten en kip in ongeveer

5 minuten rondom bruin bakken. Afgedekt in ongeveer 30 minuten gaar laten stoven. Kip uit de pan op een bord scheppen en iets laten afkoelen. Kippenvlees van botten nemen, tot gebruik in koelkast zetten.

Intussen in een kom bakmeel, zout en 1¾ dl water door elkaar roeren. Met koele hand tot soepel deeg kneedden. Als deeg te droog is nog wat water toevoegen. Deeg verpakken in plastic folie en in de koelkast een half uur laten rusten.

Sperziebonen schoonmaken, wassen en in stukjes van 3 cm breken. Aardappels schillen, in stukjes snijden en wassen. Ui pellen en snipperen. Peper wassen en halveren, zaadlijsten en zaadjes verwijderen en in stukjes snijden.

Een bord voor verwarmen. In een braadpan 4 eetlepels olie verhitten. Ui, peper, kerriepoeder, koriander en komijn ongeveer 3 minuten meebakken. Dan de kip, bouillontablet en ½ liter water aan de kook brengen en afgedekt ongeveer 20 minuten staan. Intussen deeg in 8 stukken verdelen en tot balletjes rollen. Aanrecht en deegroller bestuiven met bloem. Deegballetjes uitrollen tot ronde lappen van ± 24 cm doorsnede. Grote koekenpan dun invetten met rest van olie en verhitten. Roti in ongeveer 2 minuten aan beide kanten lichtbruin bakken. Op warm bord leggen en onder aluminiumfolie warm houden.

Door kip zanten roeren en nog eens 5 minuten zachtjes laten stoven. Op smaak brengen met zout en peper. Aan tafel op vier borden roti leggen en kip in kerriesaus ernaast scheppen. Serveren met sambal.