Poffert

8 personen
 
Benodigdheden: 

200 ml halfvolle melk
½ zakje gist
250 gram bloem gezeefd
1 ei
75 gram krenten
75 gram rozijnen
75  gram blanke rozijnen
3 eetlepels zonnebloemolie
2 friszoete appels (elstar), ongeschild
50 gram boter
6 eetlepels stroop

Zo maak je het klaar: 

Verwarm de melk tot lauw. Schenk de helft in een kommetje en voeg de gist toe. Laat 5 minuten staan. Doe de bloem met 1 mespunt zout in een beslagkom, maak er een kuiltje in en breek het ei erboven. Schenk het gistmengsel en de rest van de melk erbij. Roer tot een glad beslag. Laat afgedekt met de vochtige theedoek 1 uur op een warme plek rijzen. Schep de krenten en rozijnen door het beslag. Verhit de olie in een koekenpan met antiaanbaklaag. Schep het beslag erin, doe de deksel op de pan en laat in 50 minuten op laag vuur gaar worden. Keer met een bord en bak nog 3 minuten op hoog vuur tot ook de andere kant mooi bruin is. Snijd de appel in partjes. Verhit de boter en bak de appel 5 minuten. Voeg de stroop toe. Bak 2 minuten mee. Serveer de poffert warm, lauw of koud met de appels.