Gegratineerde aardappelschotel met parmezaanse kaas en gekookte ham

4 personen

(hoofdgerecht)

 Benodigdheden:

800 gram vastkokende aardappelen
¼ liter slagroom
300 gram Parmezaanse kaas
2 teentjes knoflook uitgeperst
200 gram achterham in blokjes gesneden
1 mespuntje zout
1 mespuntje peper
1 eetlepel boter

Zo maak je het klaar:

Schil de aardappelen en snijd ze in dunne plakjes. Meng vervolgens in een kom de slagroom met 200 gram parmezaanse kaas, nootmuskaat, knoflook en de hamblokjes.

Breng het mengsel op smaak met peper en zout. Voeg daarna de aardappelplakjes toe en meng het heel goed door elkaar.

Vet vervolgens een ovenschaal i met boter of margarine en giet het mengsel in de schaal. Verdeel het goed en druk het een beetje aan. Bestrooi het geheel met de overige parmezaanse kaas en zet de ovenschaal in een voorverwarmde oven op 180°C. Bak de gratin ± 40 minuten. Verhoog na 30 minuten de oventemperatuur tot 225°C zodat het gerecht een lekker goudbruin korstje krijgt.