Spruiten-kaasschotel

4 personen

(hoofdgerecht)
 
Benodigdheden: 

1 kilo kruimige aardappelen
600 gram spruiten schoongemaakt
50 gram amandelen grof gehakt
100 ml melk
50 gram boter
1 mespuntje nootmuskaat
190 gram emmentaler 45+ geraspt
2 plakjes flinterdunne rauwe ham

Zo maak je het klaar:

Verwarm de oven voor op 180 °C. Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken. Kook ze in water met zout in 20 minuten gaar. Halveer ondertussen de spruiten en kook ze in water met zout 5 minuten Giet af en spoel koud onder stromend water. Verhit ondertussen een koekenpan zonder olie of boter en rooster de amandelen in 3 minuten goudbruin. Laat afkoelen op een bord. Verwarm tegelijkertijd de melk 2 minuten in een steelpan. Giet de aardappelen af en stamp ze fijn met de pureestamper. Klop de melk met een garde door de puree. Voeg 25 g boter, de nootmuskaat en kaas toe. Schep voorzichtig de spruiten, ham en amandelen erdoor. Verdeel over de ovenschaal. Snijd de rest van de boter in vlokjes en verdeel erover. Bak ± 15 minuten in de oven.