Witlofschotel met zalm

4 personen

(hoofdgerecht)

Benodigdheden: 

kilo kruimige aardappelen
600 gram witlof in repen van 2 cm
3 eetlepels olijfolie
125 ml crème fraîche
3 theelepels gedroogde dille
1 blik roze zalm uitgelekt

Zo maak je het klaar: 

Schil de aardappelen en kook ze in water met zout in 20 minuten gaar. Snijd ondertussen de onderkant van de stronken witlof en snijd het witlof doormidden. Snijd het vervolgens in repen van 2 cm. Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan en bak het lof in 6 minuten beetgaar. Schep af en toe om. Roer de crème fraîche erdoor en breng op smaak met peper en zout. Verwarm de oven voor op 200 °C. Giet de aardappelen af en vang het kookvocht op. Stamp de aardappelen met voldoende kookvocht tot een smeuïge puree. Voeg de dille en peper en zout naar smaak toe. Verdeel de zalm in stukjes. Verdeel het witlof over de bodem van de ingevette ovenschaal. Leg de zalm tussen het witlof en dek af met de aardappelpuree. Maak met een vork een mooi patroon in de puree en besprenkel met de rest van de olie. Zet de schaal in het midden van de oven en bak in ± 30 minuten lichtbruin en gaar.