Witlofschotel met boerenkaas en gebakken aardappelen

4 personen

(hoofdgerecht)
 
Benodigdheden: 

1 kilo vastkokende aardappelen, geschild en gehalveerd
1 mespuntje zout
1 mespuntje peper
75 gram boter
750 gram witlof in de lengte gehalveerd
200 ml koksroom
1 eetlepel verste tijm of 1 theelepel gedroogde tijm
150 gram geraspte boeren kaas
200 gram gekookte ham in reepjes
1 mespuntje paprikapoeder

Zo maak je het klaar: 

Kook de aardappelen met zout 15 minuten en giet ze af. Verwarm de oven voor op 200°C. Verhit de helft van de boter en bak hierin de struikjes witlof zachtjes 10 minuten. Meng de kookroom met zout, peper, tijm en kaas. Leg de witlofstruikjes met de snijkant naar boven naast elkaar in een ovenschaal. Verdeel de hamrepen erover en daarna het kaasmengsel. Zet het gerecht 20 minuten in het midden van de oven. Snijd de aardappelen in plakjes en bak ze, bestrooid met paprikapoeder, in de rest van de boter.