Zuurkoolschotel met gehakt

4 personen

(hoofdgerecht)
 
Benodigdheden:
 

500 gram rundergehakt
100 gram blokjes ontbijtspek
500  gram zuurkool
100 gram roomboter
2,½ deciliter melk
1 mespuntje nootmuskaat
5 jeneverbessen
1 goudrenet, in blokjes
deciliter appelsap
1 theelepel komijnpoeder
1 eetlepel Dijon mosterd
750 gram bloemige aardappelen, geschild en in stukken gesneden
1 zoete ui, gesnipperd
1 laurierblaadje
1 kruidnagel

Zo maak je het klaar:
 
Verwarm de oven voor op 125 graden. Bak de spekblokjes en ui in de helft van de roomboter tot ze glazig zijn. Voeg de zuurkool, laurier, kruidnagel, jeneverbessen, appelblokjes en appelsap toe. Breng het geheel aan de kook en zet het daarna een
uur in de oven.
Kook ondertussen de aardappelen en verwarm de melk met de rest van de roomboter. Stamp de gekookte aardappelen fijn en voeg de melk/boter in scheutjes toe totdat er een mooie puree ontstaat.
Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
Bak het gehakt rul met de mosterd en breng het op smaak met zout en peper.
Haal de zuurkool uit de oven en verhoog de temperatuur tot 200°C. Verwijder de laurier, kruidnagel en jeneverbessen uit het zuurkoolmengsel, voeg de komijnpoeder toe en roer alles goed door.
Verdeel het gehakt over de bodem van een ovenschaal. Leg de zuurkool er bovenop en vervolgens de puree. Strooi er wat paneermeel over en bak de schotel in 30 minuten af in de oven.