Zuurkoolschotel met appel

4 personen

(hoofdgerecht)
 
Benodigdheden: 

4 eetlepels olijfolie
1 gesnipperde ui
500 gram zuurkook afgespoeld
4 theelepels gedroogde Provençaalse kruiden
2 schalen tofu roerbak gehakt
1 zak aardappelpuree uit de diepvries
2 eetlepels mosterd
3 appels (elstars)
1 mespuntje peper
1 mespuntje zout
100 ml water

Zo maak je het klaar:
 
Verwarm de oven voor op 180°C. Verhit de olie in een koekenpan en fruit de ui ± 3 minuten. Doe de zuurkool in een ovenschaal. Schep de ui met een schuimspaan uit de pan. Meng 3 theelepels Provençaalse kruiden, peper en zout door het gehakt. Verdeel het gehakt over de zuurkool en lepel er het water overheen.
 
Meng de aardappelpuree met de mosterd. Verdeel de helft over het gehakt en strijk het glad. Halveer de appels, verwijder de klokkenhuizen en snij de appel in dunne plakjes. Schik deze dakpansgewijs op de puree en bestrooi het met de rest van de Provençaalse kruiden. Bestrijk de appels en de puree met de achtergebleven olie uit de koekenpan.
Bak de zuurkool schotel in ± 35 minuten gaar en goudbruin in de oven.