Lauwwarme salade nicoise

4 personen

(hoofdgerecht)
 
Benodigdheden:

750 gram aardappelen in kwarten
1 scheut olijfolie
300 gram sperziebonen
2 eieren
1 teentje knoflook geperst
3 eetlepels citroensap
1 mespuntje zout
1 mespuntje peper
100 gram gemengde sla
1 rode paprika in repen
1 blik witte bonen uitgelekt
1 lente uitje in ringen
50 gram ontpitte zwarte olijven fijngehakt
4 tonijnsteaks
1 blikje ansjovis

Zo maak je het klaar:

Bak de aardappels in 2 eetlepels olijfolie goudbruin. Kook de sperziebonen in kokend water 8 minuten, spoel ze koud. Kook de eieren 6 minuten, laat ze schrikken, pel ze en snijd ze in vieren. Klop een dressing van knoflook, citroensap, 6 eetlepels olijfolie, wat peper en zout naar smaak.Verdeel de sla over 4 borden. Schik sperziebonen, paprika, witte bonen en gebakken aardappels over de sla. Leg op elk bord 2 eikwarten. Bestrooi de borden met lente-bosui en olijven. Warm een koekenpan of grillpan op hoog vuur voor. Kwast de tonijnsteaks dun in met de dressing. Temper het vuur onder de pan tot half hoog en rooster de steaks aan beide kanten 1,5 minuut, niet langer. Sprenkel de rest van de dressing over de salade op de borden. Leg de tonijnsteaks midden op de salade en garneer ze eventueel met de ansjovis.

Kook nieuwe aardappels in de schil en bak ze ook in de schil. Een restje koude gebakken aardappels is erg geschikt als basis voor een salade.