Groentesoep met spruitjes en balletjes van saucijzenvlees

4 personen

(voorgerecht)
 
Benodigdheden:

500 gram runderpoelet
1 mespuntje zout
2 kruidnagels
1 ui
½ prei gespoeld
½ winterwortel geschild
1 handje peterselie
1 groot laurierblad
1 stukje foelie

Voor de vulling:

100 gram bloemkoolroosjes
100 gram spruitjes
100 gram sperziebonen in vieren
1 rundersaucijs ontveld en verdeeld in kleine balletjes
25 gram vermicelli
100 gram preiringetjes
2 eetlepels selderij fijngehakt
1 mespuntje peper
2 eetlepels peterselie fijngehakt
1 mespuntje zout

Zo maak je het klaar:


Leg de poelet met het zout in een soeppan en giet er een liter water op. Breng dit aan de kook en laat op lage stand een half uur koken. Schuim de bouillon af. Voeg een half kopje koud water toe, breng opnieuw aan de kook en schuim nog eens af. Steek de kruidnagelen in de ui en voeg deze samen met de groenten en kruiden toe aan de bouillon. Laat de bouillon tegen de kook aan afgedekt ± 2 uur trekken. Zeef de bouillon door een vergiet en daarna nog eens door een schone doek. Bewaar het gare vlees apart. Snijd de bloemkool in iets kleinere roosjes en grotere spruiten in vier stukken.

Breng de bouillon opnieuw aan de kook en voeg de bloemkool, spruitjes, sperziebonen, balletjes en vermicelli toe. Laat ± 10 minuten trekken tegen de kook en voeg dan de prei en kruiden toe. Laat nog 10 minuten trekken en breng de soep verder op smaak met zout en peper.