Stamppot rauwe andijvie met spekje en karbonade

4 personen

(hoofdgerecht)
 
Benodigdheden: 

1 kilo kruimige aardappelen
1000 gram gesneden andijvie
150 gram ontbijtspekjes
2 eetlepels azijn
2 theelepels mosterd
4 ribkarbonades
1 mespuntje peper
1 mespuntje zout
60 gram roomboter

Zo maak je het klaar: 

Schil en was de aardappelen, snijd ze in 4 stukken en zet ze op met water en zout. Kook de aardappelen net gaar in ± 12 minuten. Controleer dit met een vork, als deze door de aardappel heen glijd zonder weerstand zijn ze goed. Giet de aardappelen af en laat deze even uitstromen. De aardappel in een ruime pan met een pureestamper fijnmaken. In de tussentijd de ontbijtspekreepjes krokant uitbakken. De karbonaden kruiden met peper en zot en met 2/3 van de boter om en om goudbruin en net gaar bakken. De braadjus afblussen met een scheutje water. en samen met de karbonades warm houden. Het bakvet van de spekjes samen met de mosterd en de azijn door de aardappels mengen. Nu geleidelijk de andijvie door de massa mengen en de spekjes er aan toevoegen. Eventueel extra op smaak brengen met zout en peper. Als laatste de overige boter door de stamppot roeren.