Viskoekjes

4 personen

(hoofdgerecht)
 
Benodigdheden: 

400 gram kruimige aardappelen
1 mespuntje zout
1 mespuntje peper
400 gram koolvis
100 ml olie
1 ui
1 theelepel paprikapoeder
1 mespuntje nootmuskaat
1 bosje peterselie
1 ei
2 eetlepels bloem
4 schijfjes citroen

Zo maak je het klaar:
 
Kook de aardappelen met schil in ± 20 minuten net gaar. Laat ze wat afkoelen en pel ze. Prak ze fijn en bestrooi ze met wat zout en peper.
Bestrooi de vis met zout en laat deze goed uitlekken.
Maak de ui schoon en snipper deze.
Verwarm ondertussen 2 lepels olie en fruit de ui met de paprikapoeder in ± 5 minuten zacht en lichtbruin. Dep de vis goed droog met keukenpapier en snij de vis in kleine stukjes. Vermeng de vis met het aardappelkruim de gebakken ui, zout, peper, nootmuskaat, 2 eetlepels fijngesneden peterselie en het ei tot een smeuïge massa. Voeg eventueel wat bloem tot als het mengsel te vochtig is. Maak met twee lepels porties van het mengsel en leg ze op een bord. Laat de viskoekjes opstijven.
 
Verwarm de rest van de olie op middelhoge stand in een hoge pan met antiaanbaklaag en bak de koekjes per 4 in ± 4 minuten bruin per kant tot ze gaar zijn.

Laat de olie niet te heet worden anders zijn de koekjes te snel bruin maar nog niet gaar. Bestrooi ze met het restje peterselie en leg er een schijfje citroen bij.