Zalm in zoutkorst en een dille botersaus

4 personen

Benodigdheden:

4 zalmfilet (150 gram per persoon)
1 kilo fijne zeezout
4 eiwitten
1 fijngesneden sjalotje
½ bosje fijngesneden dille
1 glas droge witte wijn
2 dl slagroom
100 gram koude roomboter in blokjes
1 mespuntje zout
1 mespuntje peper

Zo maak je het klaar:

Maak een dikke pasta van het zeezout en het eiwit. Voeg zoveel zout aan de eiwitten toe, dat wanneer u een hand zout neemt en daar in knijpt het iets vocht los laat. Bak de zalmfilets om en om in een koekenpan met een drupje olijfolie en laat ze afkoelen. Leg wat van de zout past op een bakplaat me vetvrij papier en plaats hierop een stukje zalm en een takje dille. Dek nu verder af met zoutpasta. Doe dit met alle moten zalm. Verarm nu de oven voor op 180°C. en zet de bakplaat met de zalmmoten ± 10 in de oven.
Breng in de tussentijd de witte wijn met de room en het sjalotje aan de kok en laat het geheel tot de helft zachtjes inkoken. Voeg nu de dille er aan toe. Klop vervolgens naast het vuur, geleidelijk de klontjes boter door de saus. Niet meer laten koken! Breng op smaak met wat zout en peper en houd de saus even warm.
Schep nu de zalm in zoutkorst voorzichtig op voorverwarmde borden en laat uw gasten zelf aan tafel de zout korst open. Een heerlijke aroma zal hun tegemoet komen. Serveer de sus apart.