Amerikaanse gehaktrol in spek

4 personen

(hoofdgerecht) 

Benodigdheden:

2 eetlepels olie
1 ui gesnipperd
1 stengel bleekselderij gesnipperd
700 gram half om half gehakt
3 eetlepels ketchup
1 eetlepel gehaktkruiden
1 ei losgeklopt
6 eetlepels paneermeel
200 gram ontbijtspek in plakjes
1 cake of tulband van 1 liter

Zo maak je het klaar:

Verwarm de olie en fruit hierin de ui en bleekselderij ± 5 minuten op lage stand. Laat dit afkoelen. Vermeng ondertussen het gehakt met de ketchup, gehaktkruiden, ei en paneermeel tot een smeuïg geheel. Kneed als laatste de ui en bleekselderij door het gehakt. Verwarm de oven voor op 180°C. Bekleed de bakvorm met het ontbijtspek. Vul de vorm met het gehakt en druk goed aan om luchtbellen te voorkomen. Vouw het overhangende spek erover en zet de vorm in een braadslee of ovenschaal met een laagje water. Bak de gehaktrol in ± 40 minuten gaar (controleer de gaarheid door met een satéprikker in het midden van het gehakt te prikken. Als er niets meer aan de prikker zit en er helder vocht aan de oppervlakte verschijnt, is het gerecht klaar). Neem de vorm uit de oven en giet het bakvocht voorzichtig uit de vorm voordat de gehaktrol gestort kan worden.