Biefstuk stroganoff

4 personen

(hoofdgerecht) 

Benodigdheden: 

4 biefstukken op kamertemperatuur
50 gram boter
1 ui gesnipperd
½ prei gewassen
1 rode paprika in stukjes
100 ml wodka
125 ml zure room

 Zo maak je het klaar: 

Bestrooi het vlees met peper en zout. Verhit 25 gram boter in een koekenpan en bak de biefstukken op hoog vuur. Voeg na 1 minuut opnieuw 25 gram boter toe. Keer halverwege. Bak de biefstukken naar wens rare, medium of well done. Neem uit de pan en laat 5 minuten rusten op een warm bord onder een deksel. Fruit ondertussen de ui 2 minuten in dezelfde pan. Snijd de prei in halve ringen. Voeg met de paprika toe aan de ui en bak 2 minuten mee. Schuif de groente naar de zijkant en schenk de wodka in de pan. Laat op hoog vuur 1 minuut koken om de alcohol te verdampen. Pas op: de damp kan vlam vatten, dus houd afstand en zet de afzuigkap van tevoren even uit. Voeg de room toe. Schep om en serveer de saus bij de biefstuk. Halveer de bol knoflook en verwijder eventuele losse velletjes. Doe de peper, 2 takjes rozemarijn en knoflook in een kleine steelpan. Schenk 150 ml olie erbij en zet 30 minuten op heel laag vuur. De olie mag niet koken. Gebeurt dat wel, zet het vuur dan even uit.

Ris de naaldjes van het laatste takje rozemarijn en snijd ze fijn. Bestrooi de biefstuk met peper, zout en de gesneden rozemarijn en bestrijk met 3 eetlepels olie. Verhit de grillpan en gril de biefstukken 3-4 minuten.. Keer halverwege. Houdt u van meer doorbakken, gril ze dan langer. Neem uit de pan en laat 5 minuten rusten op een bord onder een deksel of aluminiumfolie. Snijd de biefstuk in plakjes en serveer met de pittige olie om het vlees in te dippen.