Beenham met kruiden uit de oven met Hollandaise saus

4 personen

(hoofdgerecht) 

Benodigdheden: 

2 eetlepels havermout
2 eetlpels peterselie fijngehakt
2 eetlepels verse bieslook fijngeknipt
2 eetlpels verse dragon of dille fijngeknipt
1 eetlepel grove mosterd
150 gram boter
600 gram beenham op kamertemperatuur
6 bospenen geschild en in stukken van 2 cm
4 stengels bleekselderij in stukken van 2 cm
2 eierdooiers
eetlepel citroensap

 Zo maak je het klaar: 

Hak de peterselie, bieslook en dille fijn. Meng in een kom de havermout met de verse kruiden, mosterd, zout en wat versgemalen peper. Meng er 1/3 van de boter door tot het een gelijkmatige plakkerige massa is. Wrijf de beenham in met zout en peper en leg deze in een braadslede. Bedek de bovenkant met het kruidenmengsel en druk dit goed aan. Schuif de ham in de oven en schakel de oven in op 180°C. Braad de ham 30 minuten. Schil de bospeen en snijd deze samen met de bleekselderij in stukken van 2 cm. Verdeel daarna de bospeen en bleekselderij rond de ham en schep ze door het braadvocht. Braad de ham en groenten in nog 30-40 minuten gaar. Neem de braadslede uit de oven en laat het vlees met de groenten afgedekt met aluminiumfolie 5 minuten rusten. Maak intussen de Hollandaisesaus: smelt de overige boter in een steelpan. Meng in de hoge kom de eidooiers met het citroensap en wat zout en versgemalen peper met de staafmixer tot een bleek mengsel. Schenk al mengend de gesmolten boter erbij. Meng tot een mooi gladde gele saus, voeg eventueel 1-2 eetlepels warm water toe als de saus te dik is. Snijd de beenham in plakken en leg ze dakpansgewijs op warme borden. Schep de groenten ernaast en schep wat saus op de ham. Zet de rest van de saus in een sauskom op tafel.