Gehaktbal

4 personen

Benodigdheden:

500 gram half om half gehakt
4 beschuitjes verkruimeld of 5 eetlepels paneermeel
1 losgeklopt ei
3 theelepels nootmuskaat
25 gram boter
2 eetlepels bloem

Zo maak je het klaar:

Leg het gehakt in een ruime kom. Voeg de verkruimelde beschuiten of het paneermeel, het losgeklopte ei, de nootmuskaat, 1 theelepel zout en naar smaak peper toe. Kneed het gehakt met schone handen (zonder ringen!) door elkaar.
Verdeel het gehakt in 4 gelijke delen en rol hier stevige ballen van. Strooi de bloem op een bord en wentel de gehaktballen hier doorheen.
Verhit de boter in een braadpan tot het schuim begint weg te trekken en de boter bruin wordt. Leg de gehaktballen in de pan en bak ze rondom bruin. Keer tijdens het bakken de gehaktballen met twee spatels steeds een stukje, tot ze rondom bruin zijn..Zet het vuur laag en voeg 2-3 eetlepels water toe. Leg het deksel schuin op de pan en braad de gehaktballen in circa 25 minuten gaar. Keer ze af en toe een kwartslag. Schep de gehaktballen met een schuimspaan uit de pan. Roer 125 ml water door de jus en breng aan de kook. Roer met een houten lepel de aanbaksels op de bodem van de pan los. Breng de jus eventueel op smaak met zout en peper. Leg de gehaktballen weer in de pan, warm ze nog even door en zet ze samen met de jus op tafel.