Karbonade met uien-tomatenjus

4 personen

(hoofdgerecht)  

Benodigdheden:

4 schouderkarbonades
25 gram boter
2 uien in ringen
400 gram tomatenblokjes
2 teentjes knoflook
½ zakje tijm (15 gram)
800 gram tafelaardappelen

Zo maak je het klaar:

Bestrooi de karbonades met zout en peper. Verhit de boter in een braadpan en bak het vlees rondom bruin. Neem het vlees uit de pan en houd het warm onder aluminiumfolie. Bak in dezelfde pan de uienringen in 4-5 minuten lichtbruin. Voeg de tomatenblokjes met het vocht toe. Pers de knoflook erboven uit en ris de tijm boven de pan van de takjes. Houd 3 takjes tijm achter. Breng het geheel aan de kook en leg het vlees terug in de pan. Stoof het vlees op laag vuur met de deksel op de pan in 15-20 minuten gaar; keer het vlees halverwege. Kook de aardappels in een bodempje water met zout, met de deksel op de pan in 10-12 minuten gaar. Giet de aardappels af en verdeel ze over vier borden. Schep de karbonades in uien-tomatenjus erbij, leg de takjes tijm erop en serveer direct. Ook lekker met sperziebonen!

Voeg een scheutje wijn of een eetlepel rodewijnazijn aan het stoofvocht toe. Door het zuur wordt het vlees extra mals