Rundvlees uit de oven met gepofte aardappel

4 personen

(hoofdgerecht)
 
Benodigdheden: 

4 eetlepels olijfolie of arachideolie
1 kilo magere runderlappen in blokjes van 5 cm
1 sinaasappel
2 teentjes knoflook gehakt
2 uien gesnipperd
1 winterwortel, schoongemaakt en in blokjes van 1 cm
1 stengel bleekselderij in boogjes
2 laurierblaadjes
2 eetlepels gehakte platte peterselie
2 eetlepels tomatenpuree
eetlepel bloem
1 mespuntje zout
1 mespuntje peper
400 ml rode wijn
400 ml vleesbouillon

Voor de gepofte aardappel: 

4

grote kruimige aardappelen in schil schoongeboend

Zo maak je het klaar:

Verwarm de oven voor op 180°C. Verhit de olie in een braadslede of ovenvaste braadpan en bak hierin het vlees rondom lichtbruin. Schep het uit de pan. Boen de sinaasappel schoon. Snijd een smal stuk van 5 cm van de schil en pers de vrucht. Voeg de knoflook, ui, wortel, bleekselderij, sinaasappelschil, laurierblaadjes, peterselie en tomatenpuree toe aan het bakvet en smoor dit totdat de ui glazig is. Voeg het vlees toe en strooi de bloem, zout en peper erover. Giet de wijn, bouillon en het sinaasappelsap erbij en verwarm tot het kookpunt. Zet het gerecht 2 uur afgedekt in het midden van de oven tot het vlees zacht is en de saus enigszins gebonden is. Leg de aardappelen, verpaktint in aluminiumfolie de laatste 60 minuten ernaast op het rooster. Serveer het vlees met de opengebroken gepofte aardappel.